Kriteerit gay-friendly hotellille
Edellisessä päivityksessäni kävin läpi syitä, miksi hotellin gay-friendly imago on tärkeä seksuaali- tai sukupuolivähemmistön edustajalle sekä miksi se on tärkeä hotellille, joka haluaa houkutella heitä asiakkaaksi. Haasteena gay-friendly statuksessa on se, että ei ole olemassa maailmanlaajuista sertifikaattia tai kriteeristöä, jonka hotelli voisi täyttää ja sen mukaisesti kertoa olevansa gay-friendly. Bloggaajat vierailevat hotelleissa ja tekevät omia listauksiaan kuin myös erilaiset seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin keskittyneet markkinointisivustot. Huomionarvoista kuitenkin on se, että listauksen on tehnyt aina joku kohderyhmään kuuluva organisaatio tai vaikuttaja, ei hotelli itse laittamalla rastin ruutuun jollain matkailusivulla tai varauspalvelussa.
Mikä ei tee gay-friendly imagoa?
Hyvin usein hotellit kertovat olevansa gay-friendly hotelleja, koska heillä käy jo homoja tai lesboja asiakkaina tai heillä on seksuaalivähemmistön edustajia työntekijöinä. Tämä on tietenkin hyvä mutta myös jokseenkin itsestäänselvä asia. Homot ja lesbot matkustavat ja työskentelevät yrityksissä niin kuin kaikki muutkin.
Toinen yleinen argumentti on, että meille ovat kaikki asiakkaat tervetulleita, ei meidän tarvitse erikseen toivottaa homoja ja lesboja tervetulleiksi. Tämä ei valitettavasti riitä, varsinkaan jos argumentointia ei ole kirjoitettu auki hotellin sivulla. Mitä se tarkoittaa, että kaikki ovat tervetulleita ja mistä homo tai lesbo tietää olevansa turvallisesti tervetullut?
Kolmas yleinen argumentti gay-friendly imagosta on se, että yritys tekee sateenkaarimarkkinointia Pride-tapahtuman yhteydessä. No, sitä tekevät monet yritykset, mutta todella gay-friendly hotelli uskaltaa tehdä sitä koska vain, myös lokakuun pimeydessä.
Mikä tekee hotellista gay-friendly hotellin?
Suomessa ei ole tähän mennessä kukaan tehnyt listausta gay-friendly hotelleista, koska ei ole ollut LGBTQ matkailumarkkinoinnin toimijaa eikä Suomessa ole tehty aktiivista markkinointia tähän kohderyhmään. Itse tein keväällä 2018 listauksen Helsingin gay-friendly hotelleista. Tuon listauksen jälkeen olen käynyt monia keskusteluja hotellien kanssa. Valitettavien harhaluulojen takia olen päättänyt, että Suomessa on aika tehdä uusi listaus selkeillä kriteereillä, jotka ovat kaikille selvillä. Nämä hotellit listaan kevään aikana Gay Travel Finland -sivulla. Gay-friendly hotellit -listauksen on tarkoitus auttaa LGBTQ matkailijaa hotellin valinnassa kriteereillä, jotka näkyvät ja tuntuvat hotellin viestinnässä ja asiakaspalvelussa. Hyvin todennäköisesti listauksen hotelleissa käy vieraana tavanomaista enemmän kohderyhmän edustajia, mikä omalta osaltaan lisää turvallisuuden tunnetta.
Olen ottanut näissä kriteereissä huomioon kansainvälisillä sivustoilla käytettyjä yleisiä kriteerejä eli nämä eivät ole omasta päästä keksittyjä.
Gay-friendly hotellin kriteerit
- Hotelli kohtelee kaikkia asiakkaitaan ja työntekijöitään kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti ja edellyttää samaa työntekijöiltään ja asiakkailtaan.
- Hotelli sanoo sen ääneen: Olemme gay-friendly tai LGBTQ friendly hotelli
- Hotellin sivuilla ja viestinnässä puhutaan LGBTQ kohderyhmästä tai seksuaalisuuden ja sukupuolen sekä perheiden moninaisuus näkyy kuvallisessa viestinnässä: markkinoinnissa ja mainonnassa.
- Hotelli tekee markkinointi- ja/tai hyväntekeväisyysyhteistyötä LGBTQ organisaatioiden (esim. SETA) tai tapahtumien (esim. Pride) kanssa.
- Hotelli tekee yhteistyötä näkyvästi (myös omassa viestinnässä) LGBTQ kohderyhmään kuuluvien vaikuttajamarkkinoijien kanssa.
- Hotellilla on varta vasten tuotteistettuja palveluja kohderyhmälle
- Hotelli osaa kertoa LGBTQ asiakkailleen alueensa, kaupunkinsa tai Suomen LGBTQ scene tarjonnasta: ravintolat, kahvilat, klubit, tapahtumat jne.
- Hotelli on IGLTAn (International Gay and Lesbian Travel Association) tai suomalaisen We Speak Gay arvoyhteisön sertifioitu jäsen
Suomesta ei löydy yhtään hotellia, joka täyttää kaikki yllä mainitut kriteerit. Jos hotelli täyttää vähintään kolme kriteeriä kahdeksaasta, hotelli listataan Gay Travel Finland sivuilla ja Gay Travel Finland kartassa.
Kun haluat tietää lisää aiheesta, täytä alla oleva lomake, niin otamme yhteyttä. Voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia.
Hannu Medina
founder of Gay Travel Finland
founder of We Speak Gay Community
blogger lifeof2men with Raúl Medina
puhelin 044 5151700, hannu(at)wespekgay.com